PUNK FORUM
Forum Punkowe

Kultura & Sztuka - Filmy! Książki!

Xiao Mei - Czw 20 Gru, 2007

xkrzysiekx napisał/a:
biografie Brano wyczailem w rzeczach uzywanych za jakies 5 zeta, no ale nie uwzglednai ona calej filmografi tego pana i jakos tak malo mnei ustysfakcjonowała < a na dodatek gdzieś mi sie zawieruszyła :? >

Ale piszesz o Taschen?
Ja widze, ze w Fellinim sa wszystkie dziela ponoc.

xkrzysiekx - Czw 20 Gru, 2007

nie, nie - niestety nie o Taschen. ja myślę że akurat oni raczje porządnie wydają
buri - Czw 20 Gru, 2007

apropo Taschen to czy z ich monografiami to nie jest tak ze 70% ksiazki to fotosy ? a reszta to ogolniokowy tekst o duzej czcionce ?
Stanzberg - Pią 21 Gru, 2007

Taschen to wydawnictwo specjalizujące się w książce prawie-artystycznej, skupiające się głównie na stronie wizualnej.

Są tego dobre strony: wydali miliion albumów o grafice, z których większość to dzieła sztuki. 8)

W temacie ceny: za wybitną jakość trzeba wybitnie zapłacić, ale podobne wydawnictwa nie odstają cenowo. Polecam zakupy w księgarni "firmowej" w WWA i stoisko Taschen na Targach Książki, gdzie zdarzają się naprawdę poważnie przecenione pozycje. :idea:

xkrzysiekx - Pią 21 Gru, 2007

coż - zgadzma się ze Stanem, po raz kolejny dziś. a wspomniane punkty swoją droga trzeba będzie odwiedzic, bo Taschen kilka fajncyh rzeczy wydało :)
buri - Sob 22 Gru, 2007

skończyłem czytać "Dekameron Boccacia. no kurna no, rewelacja. rubasznie, ebz hipokryzji, momentami ryzykownie jak na owe czasy, ale tez z humorem. a ile madrosci sie miescie w tych historyjkach. bomba !
a teraz czas na Edgara Allana Poe 8)

Dev - Sob 12 Sty, 2008

Yann Martel - "Życie Pi".

Książkę ową gorąco polecam wszystkim, którzy jeszcze nie mieli szczęścia jej przeczytać. Jest nieprawdopodobna w każdym calu. Życie indyjskiego chłopca.. naprawdę genialna, zaskakująca pozycja, która długo tkwi w pamięci. Nie będę pisać swojej recenzji, w internecie jest ich wystarczająco dużo :wink:

Marguz - Sob 12 Sty, 2008

Bardzo mi się spodobała ostatniemi czasy "Powieść za 3 grosze" Brechta i "Komu bije dzwon" wiadomka, dobre szczególnie pierwsza
alfa - Śro 16 Sty, 2008

Taschen pięknie wydaje i w porównaniu z innymi tej klasy jest całkiem niedrogi. Kupowałam ostatnio na prezent świetny album z foitografiami za niecałe 90 zł, podobne były przynajmnie dwa razy droższe. Szkoda, ze po angielsku, ale z drugiej strony jest motywacja do nauki :wink:
Zaczęłam "Tańcząca z wilkami" i podoba mi się, czytam też "Godziny" całkiem w porzo, a skończyłam książkę o pewnych magach którzy ze swoimi wadami zadziwiająco przypominają zwykłych ludzi :wink:

britta - Sob 19 Sty, 2008

ostatnio zaczelam czytac "świat zofi". mi sie podoba.
alfa - Sob 19 Sty, 2008

"Świat Zofii" jest super, czytałam jakiś czas temu. Pozdrawiam
buri - Sob 19 Sty, 2008

"wstęp do psychoanalizy" Freuda
Mecenas - Sob 19 Sty, 2008

Strach -dżej ti gross -ale tylko po rozdziale czytam, bo mi gul skacze
Stanzberg - Pią 01 Lut, 2008

Mecenas napisał/a:
dżej ti gross
Każdy pocisk - jeden debil. :x :evil:
Kamyla - Śro 13 Lut, 2008

Król szczurów...wiem, że oklepane i pewnie każdy to czytał, ale dzięki tej książce przestałam patrzeć na literaturę przez pryzmat szkolnych beznadziejnych lektur
Zwierz@k - Śro 13 Lut, 2008

pociąd g do darjeeling ( o ile dobre to napisalem) - zajebisty film.
Najciekawsze jest to, ze bylem na nim w kinie dzień po jego premierze i.. w sali było z 10 osób. Wszyscy na lejdis zapierdalają :lol:

Xiao Mei - Sob 16 Lut, 2008

Zwierz@k napisał/a:
pociąd g do darjeeling ( o ile dobre to napisalem) - zajebisty film.
Najciekawsze jest to, ze bylem na nim w kinie dzień po jego premierze i.. w sali było z 10 osób. Wszyscy na lejdis zapierdalają :lol:

Jak bylam na "Persepolis" to nawet 10 osob chyba nie bylo, a film SWIETNY, tego samego wieczoru brat poszedl na "Lydies", pelna sala byla :wall:

punka - Sob 16 Lut, 2008

,,Udając ofiarę" wymiata, to jakieś ruskie młode kino, nie wiem gdzie jest dostępny :(
Vingor - Wto 19 Lut, 2008

mroczna wieza kinga oraz zeczy napisne przez kozak magdalene no i sapkoskiego
mqrcin - Nie 02 Mar, 2008

ja wlasnie czytam wspomnienia Rudolfa Hoessa jak dostaniecie to to warto przeczytac
a z filmow to dobry ostatnio ogladalem Evilenko tez warto obejrzec

Norma-Jean - Nie 02 Mar, 2008

z ostatnio obejrzanych Import/Export, Siekierezada, Rezerwat i Drżące ciało
infekcja69 - Pon 03 Mar, 2008

Nie chce mi sie czytać wszystkich stron
może ktoś już pisał o tym
ale jeśli chodzi o dobre książki
to polecam gorąco wszystkie odsłony
Terrego Pratchetta
naprawdę dobre, arcyzabawne czytadła

Zwierz@k - Pon 03 Mar, 2008

infekcja69 napisał/a:
arcyzabawne

no nie powiedziałbym że występuje tam jakieś zajebiste stężenie humoru, ale może jakiś sztywny jestem
infekcja69 napisał/a:
czytadła

to chyba najlepsze określenie jego książek. Zazwyczaj starczają mi na jedna podróż pociągiem.

Mecenas - Pon 03 Mar, 2008

Zwierzak napisał/a:
no nie powiedziałbym że występuje tam jakieś zajebiste stężenie humoru, ale może jakiś sztywny jestem

faktycznie jesteś sztywny albo nie lubisz fantastyki

heroina - Pon 03 Mar, 2008

ja fantastykę lubię, ale pratchett jest dla mnie niestrawialny. nudzi mnie. jak napisał zwierz tylko do przeczytania w podróży się nadaje (i też tylko wtedy jak nie ma kompletnie nic innego)