PUNK FORUM
Forum Punkowe

Kultura & Sztuka - Filmy! Książki!

Xiao Mei - Pon 16 Lip, 2007

Obejrzałam "Tenebre" Argento, zajebistosc! Urzeka mnie u niego poetyka obrazu w krwawych scenach, krew na scianie rozbryzguje sie tak pieknie... :)
xkrzysiekx - Pon 16 Lip, 2007

Xiao Mei napisał/a:
Obejrzałam "Tenebre" Argento, zajebistosc! Urzeka mnie u niego poetyka obrazu w krwawych scenach, krew na scianie rozbryzguje sie tak pieknie... :)

:kiss: co tu duzo mówić - nie na darmo Argento nazywany bywa "Visconti of violence". podobno scene z odcinana ręka, w której tak bryzga krew, w wielu kopiach wycinano. DA twierdzi, ze kręci filmy w ten sposób, bo keidyś współpraocwał z Leone. Hmmm, być może coś w tym jest. celebracja okrucieństwa, poetyka ukazywania krwi i przemocy, wreszcie - niepokojący nastrój (począwszy od intrygujacego prologu) : to wszystko jest w "Tenebrae".he he, kiedys pisząc o tym filmie ocenilem go na 8/10 i wytykałem elementy autoparodystyczne (w sensie : parodiujące konwencje giallo, w jakiej zostal zrealizowany). dziś nie jestem mojej opinii tak bardzo pewnny:) ale film nadal lubie.

buri - Pon 16 Lip, 2007

ja tam argento moze ze trzy filmy widzialem i o ile "syndrom stendhala" uwazam niemal za arcydzielo to wychwalana "suspiria" czy mniej doceniona "opera" to dla mnie niezly kicz pełen luk.
no ale niedlugo biore sie za reszte jego glosnych filmow to moze to zweryfikuje
apropo giallo, to w nowym filmie tarantino "death proof", inspiruje sie na maksa tym stylem. postac kurta russela to 100% morderca z giallo. polecam, ubaw po pachy

magdalenik - Czw 19 Lip, 2007

spotkalam sie ostatnio z ksiazeczkami dla dzieci o znanych tytulach:"jas i malgosia" oraz "kopciuszek". autorami jednak nie sa bracia grimm,a simsala&grimm.tresc opowiadan jest przerobiona tak,ze az przykro czytac.
[/img]

oto fragment z"kopciuszka":

a to z "jasia i malgosi":

w obydwu ksiazeczkach wpleceni sa dwaj superbohaterowie-jojo i koko.
gdybyscie zaopatrzali sie w literature dla najmlodszych,zwroccie uwage czy kupujecie oryginal czy takie badziewia.bo sądząc po tytulach,zawartosc ksiazki wydawalaby sie oczywista,ale jednak czasem nie jest...
dziwie sie w ogole,ze ktos sie zgodzil na wydawanie takiej chujni!

KonPunk - Czw 19 Lip, 2007

Dobór lektur na 5+.

Ale nie bój się. W pierwszej klasie dojdzie ci "O psie,który jeździł koleją"

magdalenik - Czw 19 Lip, 2007

Cytat:
Dobór lektur na 5+.

bajki czytam komus,nie sobie :)
zreszta wymienionych wyzej pozycji nie czytam nikomu,bo sie do tego nie nadaja.
a sobie samej ostatnio wybralam"antologię opowiadan radzieckich" :D

Xiao Mei - Pią 20 Lip, 2007

Ja zaczynam "Ewolucję pożądania" Davida. M. Buss'a...
Norma-Jean - Nie 22 Lip, 2007

ja natomiast dziennik anais nin
xmelonx - Pon 23 Lip, 2007

mój zasob slownictwa stal sie ostatnio bardzo ubogi (za często przeklenstwa )czyżby za malo czytanych książek ? Najgorsze jest to ze proboje ale żadna jakos mnie ne wciaga tak jak kiedys np. potop ,wladca piescieni , ptasiek(malo tego bylo). Moze podacie jakies pozycje gdzie od pierwszych stron cos mnie złapie i bede chciał wiecej !
Xiao Mei - Pon 23 Lip, 2007

"Ptasiek" to mnie strasznie wymeczyl..
Ostatnio przeczytalam "Hanbe" Coetzee, zabija, z nieczystym sumieniem moge polecic, zdecydowanie.

xmelonx - Pon 23 Lip, 2007

nie omieszkam sprawdzić
Nieja - Wto 24 Lip, 2007

Ja się właśnie za "Perfekcyjną niedoskonałość" Dukaja wziąłem. Wogóle czytając wasze wpisy jestem na siebie zły, że tak mało czytam :x

ps.
xmelonx napisał/a:
Moze podacie jakies pozycje gdzie od pierwszych stron cos mnie złapie i bede chciał wiecej !

Harry Potter :evil:

Wisienka - Wto 24 Lip, 2007

A mnie wziął Sherlock Holmes :faja:
Anarchija - Śro 25 Lip, 2007

i ojciec chrestny. ksiazka, bo filmu nie widzialam
Wisienka - Śro 25 Lip, 2007

Skończyłam z Sherlockiem, jeśli ktoś nie czytał to polecam. Taka lekka i niezobowiązująca książeczka na letni wieczór. A dziś zaczęłam "Pianistkę" Jelinek. Na początku miałam szał; po paru kartkach więcej zaczęłam się wkurwiać. Klimat książki chyba jednak nie dla mnie.
Xiao Mei - Czw 26 Lip, 2007

Wisienka napisał/a:
"Pianistkę" Jelinek

MASAKRA!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jedna z moich ulubionych ksiazek i pisarek ever, mistrzostwo swiata...

Wisienka - Czw 26 Lip, 2007

Innych jej książek nie znam, ale klimat "Pianistki" wprowadza mnie w stan lekkiej nerwowości. Chodzi mi o sam aspekt postaci matki. Ale skoro książka wywołuje u mnie takie emocje to znaczy, że musi być dobrze napisana, inaczej nie wkurwiałabym się despotyzmem jakiejś starej hetery.
Xiao Mei - Czw 26 Lip, 2007

Jelinek nie pierdoli sie w tancu (a raczej w pisaniu), przedstawia rzeczywistosc bez owijania i koloryzowania, totalny "in your face attitiude", istny pankrok, a przy tym sposob w jaki bawi sie slowami... uwielbiam te babke, nie na darmo dosatal nobla :)
xkrzysiekx - Czw 02 Sie, 2007

Juz jest polskie wydanie 'Last House On The Left" < w splicie z "Domem na przekletym wzgorzu" Williama Catle`a> z Kinem Grozy Extra !!! :P
magdalenik - Pon 06 Sie, 2007

zaczynam wlasnie czytac "flet z mandragory" waldemara łysiaka.
zna ktos?
pytam o ksiazke,nie o autora :)

Anonymous - Wto 07 Sie, 2007

magdalenik napisał/a:
zaczynam wlasnie czytac "flet z mandragory" waldemara łysiaka.
zna ktos?
pytam o ksiazke,nie o autora :)

przyjemna lektura, dopiero ostatnimi czasy mu odjeblo...

Blekit - Wto 07 Sie, 2007

nie ma mistrza nad Dostojewskiego i basta 8)
Xiao Mei - Wto 07 Sie, 2007

Blekit napisał/a:

Ożen sie ze mną 8)

Blekit - Wto 07 Sie, 2007

:kiss:
Stanzberg - Pią 10 Sie, 2007

Xiao Mei napisał/a:
Blekit napisał/a:

Ożen sie ze mną 8)

Niech zgadnę: urodzi się Wam trójka prześlicznych dzieci, i nazwiecie ich Dymitrij, Alosza i Iwan. :D

W tym wypadku nadawałbym się do trójkąta jak nikt inny. :!: :D