|
PUNK FORUM Forum Punkowe |
 |
Kapele z Polski - Guernica y Luno oraz Ewa Braun
konar - Czw 19 Sty, 2006 Temat postu: Guernica y Luno oraz Ewa Braun co sądzicie o tej kapeli? (tylko nie piszcie ze anarchopunk jest dobry dla dzieciakow) mnie Guernica rzuca na kolana. w muzyce Guernicy wyczuwalna jest frustracja, ktora w zajebisty sposob zostala zamieniona przez te kapele w sile i energie. ich bunt jest swiadomy, dojrzaly i prawdziwy, swiadcza o tym czyny czlonkow kapeli po jej rozwiazaniu
paul997 - Czw 19 Sty, 2006
znam nawet jeden ich tekst:
"Jestem polakiem bo tu sie urodzilem a, ze mowie tym jezykiem to jestem dumny z tego"
konar - Czw 19 Sty, 2006
cos nie tak to chyba szlo:P
Anonymous - Czw 19 Sty, 2006
zajebista kapela. co tu dużo mówić...
oczywiście pozdro dla kumatych.
maciek333 - Pią 20 Sty, 2006
też sie zastanawialem jak to jest kolesie nie umieli zbyt dobrze grać a zrobili coś takiego że stalo sie legendą
coż to chyba dlatego ze muza jest cholernie autentyczna czuć tram prawdziwe emocje a nie jak w wiekszosci kapel powtarzanie sloganow
jedna z najlepszych polskich kapel napewno....
sztuku - Pią 20 Sty, 2006
Ta kapelka wymiata!
paul997 napisał/a: | znam nawet jeden ich tekst:
"Jestem polakiem bo tu sie urodzilem a, ze mowie tym jezykiem to jestem dumny z tego" |
to było tak: "nie jestem polakiem, tu się tylko urodziłem, a że mówie tym językiem to kwestia wychowania"
michass - Pią 20 Sty, 2006
Nawet w czasach, gdy dosyć dużo słuchałem takiej muzy, kompletnie nie trawiłem tej kapeli.
revin - Pią 20 Sty, 2006
dobry band, był. zero kopiowania i oryginalne brzmienie.
łza się kręci, to były czasy ....
sztuku napisał/a: | Ta kapelka wymiata!
paul997 napisał/a: | znam nawet jeden ich tekst:
"Jestem polakiem bo tu sie urodzilem a, ze mowie tym jezykiem to jestem dumny z tego" |
to było tak: "nie jestem polakiem, tu się tylko urodziłem, a że mówie tym językiem to kwestia wychowania"
|
koleszko nie wyczułes w poście paula ironii?
sztuku - Pią 20 Sty, 2006
niestety nie wyczułem
bnr - Pią 20 Sty, 2006
to chujowo z twojej strony
rozwal - Pią 20 Sty, 2006
zgadzam sie - guernica to zajebista autentycznosc.
riot - Pią 20 Sty, 2006
dobra kapelka, ale byly lepsze np : stradoom terror, silna wola, sanctus iuda...
ja bym z tobą kamil polonizował ( jak to mawia jeden koleszka )
DDD666 - Pią 20 Sty, 2006
Kamil napisał/a: | dobra kapelka, ale byly lepsze np : stradoom terror, silna wola, sanctus iuda... |
ni CHUJA, te tez były dobre ale Guernica była o niebo lepsza i prawdziwsza
bnr - Sob 21 Sty, 2006
Punk`78 napisał/a: | Mimo prymitywizmu muzycznego czuje jednak sympatię do tego zespołu. Niektóre ich teksty były zajebiste.
No i szacunek dla nich że nie zaczeli zjadać swojego ogna jak Włochaty. |
rozwal napisał/a: | guernica to zajebista autentycznosc |
Cytat: | Guernica była o niebo lepsza i prawdziwsza |
Racja, panowie.
Nigdy nie przepadalem za tym zespolem, niemniej jednak jest ona u mnie na duuuzym plusie.
Budyń - Sob 21 Sty, 2006
Bardzo dobry zespół. Jakoś tak wyszło, że zacząłem go słuchać w czasach, gdy już Włochaty czy Alians tak średnio do mnie trafiał, a Guernica jak najbardziej. Choć z kilkoma sprawami soię nie zgadzam, uważam, ze przekaz był dość uniwersalny a wiele stwierdzeń i tekstów choć tyczyły spraw i sytuacji dziejących się wtedy okazało się ponadczasowych. nAjbardziej cenię sobie "Upadła moja kultura" i "Hymn miłości" - niesamowity i miażdżący dla mnie kawałek.
Agresor - Sob 21 Sty, 2006
Guernica y luno
Stradoom terror
Homomilitia
La aferra
Fate
Kurwa Wszystko co najlepsze ze sceny anarchopunk sie rozpadło.Myśle że Włochaty czy Apatia też już nie za długo pograją
DDD666 - Sob 21 Sty, 2006
Kurwa Panowie i Panie, Guernica byla tak ponadczasowa, ze ja pierdole. Jeszcze dzisiaj jak jej slucham, a najczesciej robie to myjac gary , to takie ciary po jajach ida.
mam na mysli ta kultowa plyte bo ta druga byla o niebo slabsza. a te skrzypeczki - uuuuuuuuu maniana.
zreszta Sanctus czy tez Silna Wola Edka Pindola (chociaz musze przyznac, ze te ich wstawy o Chinach tez rozpierdalaly klimatycznie) to calkiem inny gatunek i inna liga jak dla mnie. Tez byly zajebiscie dobre, ale to nie to. To tak jakby porownywac np Conflict z Doom'em. Dwie zajebiste kapele, ale ktora wyzawala emocje, ze az lezka sie kreci w oku jak sluchasz tekstow i klimatow muzycznych
tak poza tematem, jednak najbardzie klimat umiala wytworzyc La Aferra - Igor to zajebisty frontman. To bylo kurwa EMO, a nie tam jakies pedalskie wyjce z grzywkami
Radiator - Sob 21 Sty, 2006
Widzę, że tu większość podnieca się tym bandem. Jak dla mnie GYL to była słabizna muzyczna i dodatkowo w warstwie ideologicznej było mi daleko do ich przesłania. Byłem na koncercie z ich udziałem w '95 i z całej gamy kapel, które tam grały, GYL wyszli najbardziej chujowo (przynajmniej dla mnie i moich kumpli).
Podsumowując - ani mnie ziębią, ani parzą. Mam do nich stosunek jak najbardziej obojętny.
michass - Sob 21 Sty, 2006
Co do wegepsa - takowego posiada była senator i niedoszła kandydatka na prezydenta Maria Szyszkowska.
[prezes] - Sob 21 Sty, 2006
posiadam pelna dyskografie tej kapeli,
kiedys bylem okrutnie zajarany jej stylem, teraz mi nieco przeszlo, zreszta nie pamietam kiedy ostatnio ich słuchałem.
odnosnie samej kapeli to duzo tu nie dodam, wirtuozami nie byli, w dodatku kasety nagrali chyba specjalnie w "studio Rzęch" (płyta juz lepiej brzmi) a co do ideologii, to jak zawsze w tej kwestii nie mozna sie z nikim do konca zgadzac.
"jest jah i ja i nie ma posrednikow"
A Silna Wola to makabra, przetrwałem 2 kawałki i wylaczylem.
bnr - Sob 21 Sty, 2006
Mi sie najbardziej podobal material z 'Abys wiedzial, ze nigdy nie przegrasz', gdzies juz o tym pisalem, z tym ze nie rozumiem po jakiego wala tam ten Reichel jest.
A u kawaleki 5 minut, Hymn milosci i odpowiedzialnosc sa w pyte!
Łajek - Sob 21 Sty, 2006
z anarcho-punkowych kapel GYL wymiata. na koncertowej plycie czuc ten potencjal
maciek333 - Sob 21 Sty, 2006
Ł_BdK napisał/a: | to pisałem ja
sanctus iuda jest szczególnie godnym uwagi bo o ile się nie mylę to oni byli właścicielami wegepsa |
o fak ostro sobie kolesie z bialegostoku pogrywali
|
|