|
PUNK FORUM Forum Punkowe |
 |
Giełda i ogłoszenia - oddam papryki w dobre ręce
heroina - Pią 11 Cze, 2010 Temat postu: oddam papryki w dobre ręce mamy do oddania około 20 krzaków papryk ostrych mniej lub bardziej, mają już 3 miesiące, powoli się zbierają do owocowania. oddajemy z powodu braku miejsca w mieszkaniu, nie spodziewałam się, że będą tak szaleńczo rosnąć
gatunki:
bulgarian carrot
long slim cayenne
golden cayenne
indian pc-1 (naga jolokia)
serrano
black hungarian
lemon drop
ecuador purple
jakby się trafił ktoś zainteresowany to podam przybliżoną ostrość, teraz mi się nie chce szukać.
odbiór osobisty we wrocławiu, lub mogę je wysłać pocztą (wtedy tylko przelewem koszt wysyłki i trzeba będzie poczekać na lepszą pogodę, bo w takie upały ciężko to widzę)
nazik?
Aneta - Pią 11 Cze, 2010
ale cale krzaki ? pocztą ?
heroina - Pią 11 Cze, 2010
a co to za problem? do paczki i w drogę.
Stanzberg - Pią 11 Cze, 2010
Ja bym z radością przytulił, ale też nie mamy miejsca, wyjazd za pasem, a krzaki pocztą też nie za bardzo widzę.
heroina - Pią 11 Cze, 2010
to raczej krzaczki niż krzaki
łącznie mamy 69sztuk, mały lasek się zrobił
Stanzberg - Pią 11 Cze, 2010
heroina napisał/a: | łącznie mamy 69sztuk, mały lasek się zrobił | Popatrz praktycznie: między gąszczem papryk łatwiej zasadzić konopie tak, żeby sąsiedzi i policja nic nie wywąchali.
gooy - Pią 11 Cze, 2010
Stanzberg napisał/a: | heroina napisał/a: | łącznie mamy 69sztuk, mały lasek się zrobił | Popatrz praktycznie: między gąszczem papryk łatwiej zasadzić konopie tak, żeby sąsiedzi i policja nic nie wywąchali. |
i tak wszyscy ktorzy to widza pierwszy raz zawsze mysla ze to trawa
Mecenas - Pią 11 Cze, 2010
ja od razi sie domysliłem ze to jakies ostrosci
Zigi - Pią 11 Cze, 2010
PW
heroina - Śro 16 Cze, 2010
zdjęć nie będzie, przesyłka myślę, koło 10zł, nie mamy wagi to nie umiem zgadnąć ile dokładnie.
zamiast doniczek plastikowe kubeczki 0,2l, same papryki koło 20cm wysokości. ciasno im jest w korzonki, więc jak je przesadzicie do większych doniczek to zaczną rosnąć jak popierdolone.
dajcie znać jakie gatunki chcecie, wyślę wam dane do przelewu.
bulgarian carrot: 2-5tys SHU, ładnie rosną, odporne
long slim cayenne: poszły
golden cayenne: 50-75tys SHU, odporne, łatwe w uprawie
indian pc-1: 855tys odporna, nie wiem jeszcze jak z plennością, ale zapowiada się dobrze
serrano: 8-22tys SHU dużo nasion, mięsista bardzo, cienka miękka skórka
black hungarian: 5-10tysięcy SHU, wybarwia się na fioletowo i wygląda zajebiście ładnie
lemon drop: poszły
naga jolokia: jak pc-1
ecuador purple: ~25tys SHU, tez wybarwia liście i kwiaty na fioletowo, owoce czarne
dla porównania sos tabasco ma około 2tysięcy SHU
myśle, że na początek moglibyście sobie darować sprawdzanie pH wody, doświetlanie i takie tam pierdy, więc odstana woda+biohumus i w słonecznym miejscu, lub latem na balkonie i powinno się udać, zbiory nie będą rewelacyjne, ale od czegoś się zaczyna;)
ko0niu - Śro 16 Cze, 2010
Ta indian PC 1 chyba nie nadaje się do spożycia skoro 800 tysięcy SHU może ponoć zabić, prowadzić do wylewu itd. Białe habanero ma 800 tyś, widziałem aukcje na allegro koleś napisał czerwonymi wołami, że spróbowanie tego prawie skończyło się dla niego tragicznie. W życiu bym czegoś takiego na chacie nie trzymał mając np małego dzieciaka. Tego chyba nie hodujecie dla celów spożywczych, prawda?
heroina - Śro 16 Cze, 2010
a do jakich innych? jasne, ze do spożywczych.
milijon nas nie zabija
Ryszard - Śro 16 Cze, 2010
Popytam ludzi z akademika, te zjeby pewnie chętnie odkupią albo wezmą za darmo do kanapek tudzież do paprykówki.
ko0niu - Śro 16 Cze, 2010
do kanapek chce widzieć gościa który wpierdala kanapkę z serkiem topionym i naga jolokia w plasterkach.
heroina - Śro 16 Cze, 2010
a mogę być ja? nic specjalnego
ko0niu - Śro 16 Cze, 2010
ty sie nie liczysz, mówię o ludziach bez azbestowego przełyku.
Zigi - Śro 16 Cze, 2010
czy smak ważny? buzi jest obojętne, to dupa zapłacze
ko0niu - Czw 17 Cze, 2010
tu nie o smak tylko ostrość chodzi, jest pewien próg którego przekroczenie sprawia, że smak staje się bólem.
Zigi - Czw 17 Cze, 2010
ja tylko zanotowałem taki próg że już przestaje czuć w żarciu ostrość a czuje po prostu gorzkość.
Tak smakował np kebab napakowany wszystkim ostrym, nie wiem skąd sie wziął ale nikt nie chciał go jeść bo "za ostre" to nie mogło sie zmarnować na moich oczach
heroina - Czw 17 Cze, 2010
Zigi napisał/a: | ja tylko zanotowałem taki próg że już przestaje czuć w żarciu ostrość a czuje po prostu gorzkość. | znaczysie, ze przypalone.
jak się wrzuci paprykę na gorący olej to się robi gorzka i paskudna.
Cytat: | to nie mogło sie zmarnować na moich oczach | przedsiębiorczość! postawa godna pochwały
Zigi - Czw 17 Cze, 2010
heroina napisał/a: | ak się wrzuci paprykę na gorący olej to się robi gorzka i paskudna. |
nie sądze żeby w budzie z kebabem smazyli papryczki, chociaż pochdozenie nie było mi znane może to wyleciało z mistycznego piekła wrzącego oleju?
Cytat: | przedsiębiorczość! postawa godna pochwały |
tylko szkoda ze pejsy rosną
PS to prawda
Ryszard - Czw 17 Cze, 2010
ko0niu napisał/a: | do kanapek chce widzieć gościa który wpierdala kanapkę z serkiem topionym i naga jolokia w plasterkach. |
Student nie zje? Z akademika?
ko0niu - Czw 17 Cze, 2010
oni przyjmują tylko płyny i grillowaną kiełbasę za 6,99 za kg w lewiatanie. Przynajmniej w Krk.
slayr - Pią 18 Cze, 2010
A może sprzedają już gotową . Skąd waść wiesz?
ko0niu - Pią 18 Cze, 2010
Grillowaną, bo oni ją grillują, za 6,99 to pewnie nazywa się "zwyczajna"
|
|