PUNK FORUM
Forum Punkowe

Giełda i ogłoszenia - oddam papryki w dobre ręce

heroina - Pią 11 Cze, 2010
Temat postu: oddam papryki w dobre ręce
mamy do oddania około 20 krzaków papryk ostrych mniej lub bardziej, mają już 3 miesiące, powoli się zbierają do owocowania. oddajemy z powodu braku miejsca w mieszkaniu, nie spodziewałam się, że będą tak szaleńczo rosnąć ;)

gatunki:
bulgarian carrot
long slim cayenne
golden cayenne
indian pc-1 (naga jolokia)
serrano
black hungarian
lemon drop
ecuador purple

jakby się trafił ktoś zainteresowany to podam przybliżoną ostrość, teraz mi się nie chce szukać.

odbiór osobisty we wrocławiu, lub mogę je wysłać pocztą (wtedy tylko przelewem koszt wysyłki i trzeba będzie poczekać na lepszą pogodę, bo w takie upały ciężko to widzę)

nazik? :>

Aneta - Pią 11 Cze, 2010

ale cale krzaki ? pocztą ? :P
heroina - Pią 11 Cze, 2010

a co to za problem? do paczki i w drogę.
Stanzberg - Pią 11 Cze, 2010

Ja bym z radością przytulił, ale też nie mamy miejsca, wyjazd za pasem, a krzaki pocztą też nie za bardzo widzę. :mrgreen:
heroina - Pią 11 Cze, 2010

to raczej krzaczki niż krzaki ;-)

łącznie mamy 69sztuk, mały lasek się zrobił

Stanzberg - Pią 11 Cze, 2010

heroina napisał/a:
łącznie mamy 69sztuk, mały lasek się zrobił
Popatrz praktycznie: między gąszczem papryk łatwiej zasadzić konopie tak, żeby sąsiedzi i policja nic nie wywąchali. :faja:
gooy - Pią 11 Cze, 2010

Stanzberg napisał/a:
heroina napisał/a:
łącznie mamy 69sztuk, mały lasek się zrobił
Popatrz praktycznie: między gąszczem papryk łatwiej zasadzić konopie tak, żeby sąsiedzi i policja nic nie wywąchali. :faja:

i tak wszyscy ktorzy to widza pierwszy raz zawsze mysla ze to trawa :old:

Mecenas - Pią 11 Cze, 2010

ja od razi sie domysliłem ze to jakies ostrosci
Zigi - Pią 11 Cze, 2010

PW
heroina - Śro 16 Cze, 2010

zdjęć nie będzie, przesyłka myślę, koło 10zł, nie mamy wagi to nie umiem zgadnąć ile dokładnie.
zamiast doniczek plastikowe kubeczki 0,2l, same papryki koło 20cm wysokości. ciasno im jest w korzonki, więc jak je przesadzicie do większych doniczek to zaczną rosnąć jak popierdolone.
dajcie znać jakie gatunki chcecie, wyślę wam dane do przelewu.

bulgarian carrot: 2-5tys SHU, ładnie rosną, odporne
long slim cayenne: poszły
golden cayenne: 50-75tys SHU, odporne, łatwe w uprawie
indian pc-1: 855tys odporna, nie wiem jeszcze jak z plennością, ale zapowiada się dobrze
serrano: 8-22tys SHU dużo nasion, mięsista bardzo, cienka miękka skórka
black hungarian: 5-10tysięcy SHU, wybarwia się na fioletowo i wygląda zajebiście ładnie
lemon drop: poszły
naga jolokia: jak pc-1
ecuador purple: ~25tys SHU, tez wybarwia liście i kwiaty na fioletowo, owoce czarne

dla porównania sos tabasco ma około 2tysięcy SHU

myśle, że na początek moglibyście sobie darować sprawdzanie pH wody, doświetlanie i takie tam pierdy, więc odstana woda+biohumus i w słonecznym miejscu, lub latem na balkonie i powinno się udać, zbiory nie będą rewelacyjne, ale od czegoś się zaczyna;)

ko0niu - Śro 16 Cze, 2010

Ta indian PC 1 chyba nie nadaje się do spożycia skoro 800 tysięcy SHU może ponoć zabić, prowadzić do wylewu itd. Białe habanero ma 800 tyś, widziałem aukcje na allegro koleś napisał czerwonymi wołami, że spróbowanie tego prawie skończyło się dla niego tragicznie. W życiu bym czegoś takiego na chacie nie trzymał mając np małego dzieciaka. Tego chyba nie hodujecie dla celów spożywczych, prawda?
heroina - Śro 16 Cze, 2010

a do jakich innych? jasne, ze do spożywczych.

milijon nas nie zabija ;-)

Ryszard - Śro 16 Cze, 2010

Popytam ludzi z akademika, te zjeby pewnie chętnie odkupią albo wezmą za darmo do kanapek tudzież do paprykówki.
ko0niu - Śro 16 Cze, 2010

do kanapek :rotfl: chce widzieć gościa który wpierdala kanapkę z serkiem topionym i naga jolokia w plasterkach. :lol:
heroina - Śro 16 Cze, 2010

a mogę być ja? nic specjalnego :razz:
ko0niu - Śro 16 Cze, 2010

ty sie nie liczysz, mówię o ludziach bez azbestowego przełyku. :razz:
Zigi - Śro 16 Cze, 2010

czy smak ważny? buzi jest obojętne, to dupa zapłacze :old:
ko0niu - Czw 17 Cze, 2010

tu nie o smak tylko ostrość chodzi, jest pewien próg którego przekroczenie sprawia, że smak staje się bólem. :razz:
Zigi - Czw 17 Cze, 2010

ja tylko zanotowałem taki próg że już przestaje czuć w żarciu ostrość a czuje po prostu gorzkość.
Tak smakował np kebab napakowany wszystkim ostrym, nie wiem skąd sie wziął ale nikt nie chciał go jeść bo "za ostre" to nie mogło sie zmarnować na moich oczach :glupek:

heroina - Czw 17 Cze, 2010

Zigi napisał/a:
ja tylko zanotowałem taki próg że już przestaje czuć w żarciu ostrość a czuje po prostu gorzkość.
znaczysie, ze przypalone. :old:
jak się wrzuci paprykę na gorący olej to się robi gorzka i paskudna.


Cytat:
to nie mogło sie zmarnować na moich oczach :glupek:
przedsiębiorczość! postawa godna pochwały
Zigi - Czw 17 Cze, 2010

heroina napisał/a:
ak się wrzuci paprykę na gorący olej to się robi gorzka i paskudna.

nie sądze żeby w budzie z kebabem smazyli papryczki, chociaż pochdozenie nie było mi znane może to wyleciało z mistycznego piekła wrzącego oleju? :misiek:
Cytat:
przedsiębiorczość! postawa godna pochwały

tylko szkoda ze pejsy rosną

PS to prawda

Ryszard - Czw 17 Cze, 2010

ko0niu napisał/a:
do kanapek :rotfl: chce widzieć gościa który wpierdala kanapkę z serkiem topionym i naga jolokia w plasterkach. :lol:

Student nie zje? Z akademika? :lol:

ko0niu - Czw 17 Cze, 2010

oni przyjmują tylko płyny i grillowaną kiełbasę za 6,99 za kg w lewiatanie. Przynajmniej w Krk.
slayr - Pią 18 Cze, 2010

A może sprzedają już gotową :grin: . Skąd waść wiesz? :)
ko0niu - Pią 18 Cze, 2010

Grillowaną, bo oni ją grillują, za 6,99 to pewnie nazywa się "zwyczajna"

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group